Länsstyrelsen agerar mot valp-yogan

Kära Puppy Yoga vänner, tyvärr måste vi meddela att vi har pausat Puppy Yoga. Vi tycker självklart att det är supertråkigt men räknar med att vara igång så snart som möjligt! Håll utkik här för uppdateringar 🐶 Tills dess önskar vi er en jättehärlig sommar 🌞

Bästa hälsningar Alexandra och Deborah ❤️ // Puppy Yoga Stockholm AB

Jag fick precis veta att åklagaren lägger ner förundersökningen mot ett av de ställen i Stockholm som jag polisanmälde för att ha arrangerat ”valpyoga” utan tillstånd. Anledningen jag fick var att Länsstyrelsen givit företaget ett vitesföreläggande, som de kommer begära utdömt i Stockholms tingsrätt vid behov.
Vite är som en typ av böter, som du kan tvingas behöva betala, om du upprepar någonting du tidigare varnats för.
I det här fallet handlar det om att de bedriver valpyoga utan tillstånd, vilket sorteras in under brottsrubriceringen : djurplågeri men det betyder inte att valpyoga i sig är djurplågeri, bara att verksamheten saknar tillstånd.
Jag hoppas att det här betyder att myndigheten nu kommer utreda om den här typen av verksamhet är förenlig med svensk lagstiftning, och om den är det, ge tillstånd för det – förhoppningsvis reglerat med valparnas bästa för ögonen.

Valpyoga är en trend från USA som startade någon gång på det tidiga 2000-talet, och var ett sätt att försöka få så många hemlösa eller övergivna hundar adopterade, och är än idag, men det är inte riktigt så det går till i Sverige.
I Sverige idag går valpyogan ut på att en yogaklass avslutas med att en kull valpar släpps in i salen sista halvtimmen, med syfte att tulta runt och sprida lugn och avslappning med sina sömniga, små kroppar.
Du betalar mellan 550 kr – 599 kr/ gång för att få gosa med en massa valpar, och alla valpar kommer från en uppfödare som förmodligen redan har, eller står i begrepp att sälja alla valpar. Här kan du läsa mitt första inlägg om trenden.
Det är ett sätt för ägarna av valparna att tjäna ytterligare pengar, utöver själva försäljningen, så inga övergivna hundar här alltså.
I det här inlägget publicerade jag ett meddelande där upplägget för valparna som företaget Puppies&Yoga Stockholm/Göteborg vill hyra in för sin yoga. (Det är inte företaget här ovan, men ett som definitivt skulle behöva beläggas med vite och utredas)

Så hur ser man på valpyoga i resten av världen? Eller ja, i västvärlden.
Förlåt en förutfattad mening, men känns inte valpyoga som en privilegierad aktivitet för västvärlden, där man mot betalning får gosa med samma djur som betraktas som alltifrån ett skadedjur till en delikatess i andra delar av världen.
I England har djurrättsorganisationen RSPCA satt sig på tvären och avråder djurvänner från att besöka den här typen av event. Italien är ett av de första länder som förbjuder valpyoga helt. Så här uttalade sig ordföranden för ”Lega Nazionale per la Difesa del Cane” (National Dog Defense League, som kämpar för att rädda livet på tusentals av Italiens övergivna hundar) – Piera Rosati – till CNN:

I den åldern ska valpar inte behöva utsättas för resor och stress, utan stanna i en lugn och skyddad miljö under vägledning och vård av sin mamma som kan lära dem att umgås på rätt sätt och att möta omvärlden med självförtroende.

Elisa Allen, vice vd för program och verksamhet på PETA UK (People for the Ethical Treatment of Animals), berömde Italien för att ha förbjudit valpyoga i ett uttalande till CNN.
Hon kallar det hela för en ”försäljningsgimmick” och uppmanar” yogis” att hålla sig borta från detta billiga knep som använder känsliga djur som rekvisita.
I Sverige har Klarna brutit med båda företagen, och erbjuds inte längre som ett betalalternativ.

Några av de influencers som medverkar på valpyoga i Sverige så här till mig när jag bad dem kommentera att inget av företagen har tillstånd för sin verksamhet:

Den här typen av ”ny underhållning” visar på hur en tillsynes oskyldig trend kan ge upphov till allvarliga frågor om djurskydd och laglydnad.
Förhoppningsvis leder den till ökad medvetenhet och respekt för både djurvälfärd och lagstiftning, och jag hoppas att det här utreds snarast, för att komma fram till om man får eller inte får bedriva puppy yoga i Sverige.

Giftigt värre från Kina

Det kommer komma ett inlägg där jag skriver lite mer om framtiden, men inte än…. Men tack, tack, tack för alla kommentarer, all feedback! Ni är guld värda! 💜
Medan ni väntar kan ni alltid dela ”Hållbara Saras” inlägg som en påminnelse om varför det är bättre att handla på andra ställen än kinesiska sidor som Shein och Temu.
Man fattar ju att det förmodligen inte är som att andas in en mild havsbris, att sticka nosen i ett nyss öppnat drop shipping-paket från Kina men jag hade ingen aning om att giftnivåerna var så HÄR höga. 😱

Koreanska myndigheter har hitta 428 gånger högre än gränsvärdet för ftalater i ett par BARNSKOR. Ftalater är en grupp kemiska föreningar som används främst som mjukgörare i plast.

Det är så klart frestande att handla billigt, men förhoppningsvis är det inte värt mer än den egna hälsan.
Mitt problem är nog att det är första gången jag hör talas om ”ftalater”, men tänker att jag bröstar den för alla oss som inte hört ordet tidigare. 😁

Kanske var det ftalater som orsakade den stank som gjorde att jag fick förvara ett par skor från Aliexpress på balkongen i fyra veckor innan de gick att ha inomhus?  🤦🏼‍♀️
Var det min ledtråd kanske? Det här var för typ 15 år sedan.
Var min hjärna redan ftalat-sönderfrätt här? 😁

Framtiden för Bloggbevakning

Jag tänker ang färre kommentarer att det har lika mycket med att läsare håller på att bli mättade på alla dessa i grund och botten ointressanta inlägg om andra icke viktiga personer. Jag menar, nog är väl denna ytliga flunsa/instagram värld ganska så ointressant i längden. Det är väldigt mycket same shit, different name gällande allt och alla. För handen på hjärtat alla ni som läser här, inte ofta är det något nytt och revolutionerande som kommer fram. Oftast är det bara namnen som ändras men innehållet är samma gamla trista skåpmat. Så himla roligt det hade varit med något nytt, fräscht och äkta att läsa i stället för gårdagens skvaller.

Jag fick den här kommentaren igår, och först blev jag lite irriterad och tänkte att jag minsann inte ville släppa igenom den, men trots att den låg som ”väntande” så pockade den på min uppmärksamhet.
Det, i kombination med ett möte om framtiden igår, fick mig att fatta ett beslut.
Bloggbevakning behöver levla upp. Utvecklas. Tänka nytt.
Jag känner som om jag står och trampar på samma ställe och vet inte riktigt vilken fot jag ska stå på eller vart jag ska, och det märks ju. Jag vet att jag hade en omröstning för ett tag sedan där majoriteten av er hellre såg kvantitet än kvalitet i inläggen men det blir inte bra. För någon.
Det är oinspirerande att både skriva och läsa.

Så….
Kommer det ske några jätteförändringar nu på en gång? Kommer sidan släckas ner medan jag hittar mig själv i någon självhjälpsbok på nätet? Har jag en livskris?
Nej, jag kommer suga på karamellen över helgen för att mer försöka staka ut min professionella, och Bloggbevaknings framtid. Det kommer inte sluta komma inlägg här under helgen, och heller inte framöver, men kanske kommer upplägget förändras?
Jag är väldigt öppen för att utveckla Bloggbevakning tillsammans med er, eftersom det ju är ni som ÄR mycket av Bloggbevakning.
Jag förväntar mig dock inte att ni ska knäcka den här nöten åt mig, jag skriver det här inlägget för att; 1. Visa att jag både hört och tagit till mig av kritiken de senaste månaderna och att det är någonting jag tar på stort allvar. 2, Så att ni ska känna till varför det kanske händer lite saker här inne som inte hör till vanligheterna.

Men nu vet ni…☺️
Jag ska fundera över helgen så ingenting ändras. Öppet Spår kommer ikväll och i helgen som vanligt, och även lite andra inlägg…

Dasha goes ”Pretty Woman”?

Vad fan är ett par ”horstövlar” och kan jag också få ett par så vi kan åka hem och steppa lite framför ytterdörren utanför Eriks där i Hovås? 
Spontant tänker jag den typ av stövlar som Julia Roberts har på sig i Dirty Dancing, Pretty Woman men jag kan inte minnas att jag någonsin sett Dasha i ett par lårhöga stövlar i svart lack med stilettklackar men jag kan ha missat det. Även solen har sina fläckar. 😁
Visst, Dasha ville flytta till en ny lägenhet då hon tyckte det var för jobbigt att gå i klackar i backen utanför den dåvarande, men ändå?
”Horstövlar”?
Vad tänker ni att det är? Och kan man ha det till capribyxor?

Kompani Svan

I det här inlägget spekulerade jag lite kring vad det var för någon inspelning som både Julia Franzén och Elin Härkönen skulle åka på, och min gissning var att de skulle spela in Kompani Svan, och mycket riktigt. 
Nu har det offentliggjorts att inte bara Julia och Elin är bekanta ansikten, utan hela – eller i alla fall nästa hela – kompaniet är fyllt av igenkänning.

Renaida Braun – från Idol 2016 och Mello 2018
Julia Franzén – Bingo Rimérs fästmö, influencer, Bachelorette 2021 och programledare för Love Island 2023.
Alexandra Zazzi – kock och matkreatör samt vinnare av Robinson 1998
Elin Härkönen – influencer och träningsprofil. Medverkade i Elitstyrkans hemligheter 2021 men fick lämna pga skada.
Ann Wilson – Jurymedlem i Let’s Dance
Sebastian Tadros – musiker och Youtuber och contentansvarig för Marcus & Martinus
Özz Nûjen – komiker
Jens Byggmark – Gift med Michaela Delér och tidigare alpin skidåkare
Fredrik Hallgren – Skådespelare
Kennet Andersson – fotbollshjälte när Sverige tog brons i Fotbolls-VM 1994 i USA

Jag tror Elin Härkönen kan ta hem hela klabbet, om bara nacken håller. 
Jag tror även att Jens Byggmark kan komma att gå långt, både i egenskap av fd elitidrottare, men också som utslagen deltagare i Mästarnas Mästare 2023, där Nils van der Poel slutligen stod som vinnare.
Jag tror även att Julia skulle kunna gå långt, hon är betydligt tuffare än många kanske tror, det bevisade hon ju inte minst under sin medverkan i Expedition Robinson, där hon klarade sig kvar i hela 40 dagar innan hon åkte ut i finalveckan.
Spännande, spännande, spännande!

Att be om hjälp från följarna?

Det är allt oftare jag ser den här typen av inlägg på Instagram, där personer ber om finansiellt stöd från följarna. 
”Barnvagnsfantasten”, som de flesta av oss är bekanta med, ber ofta följarna om swish för att kunna betala sina utgifter och hennes inlägg kommer, ibland flera gånger i månaden. Man kan alltså säga att hon satt det hela i system, medan andra ber om hjälp en gång eller någon gång ibland, och dit räknar jag Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg.
I tidernas och Bloggbevaknings begynnelse så bad LD följarna att swisha pengar för att kunna köpa en dator, och SATAN vilket liv det blev när hon valde att också köpa en blomma. 

Det är ju upp till var och en att swisha pengar till valfri person, och vill man inte, så gör man inte men det är ju trevligt om pengarna man swishar går till det som angetts som orsak.
Hur tänker ni?

Att träna och förtjäna skärmtid

Jag brukar få upp videos på Tiktok på barn som exempelvis sitter på en träningscykel och trampar frenetiskt, eftersom föräldrarna tutat i dem att tramporna måste röra sig, annars slocknar iPaden. 
Många som postat den här typen av innehåll har barn med npf-diagnoser, och det här är ett sätt för dem att hantera vardagen.
Det är inte dessa föräldrar som jag tror Kajjans inlägg är riktat till, utan snarare mot de föräldrar som gör barnen rädda/skamsna inför viss mat och att få dem att känna att rörelse är ett straff eller en valuta för något roligare, för att citera Kajjan.
I kommentarsfältet är det en förälder med ett eller flera barn med npf-diagnos, som beskriver hur hon gjort, och i Kajjans svar blir det då tydligt att det inte är dessa föräldrar som ska ta åt sig av kritiken.

Är det en bra idé att låta barnen springa på löpband och göra push ups för att förtjäna skärmtid eller är det ren dårskap?
Finns det sätt att göra det på, som inte är lika problematiska?
Pokemon Go var väl ett ypperligt sätt att kombinera skärmtid och rörelse, och som någon skriver i kommentarsfältet, rör på dig tillsammans med ditt barn?
Någonting kul att göra tillsammans?
Det brukar liksom gå bättre då, det är i alla fall min erfarenhet.

Sånt där studsmatteställe då?
Där borde man kunna tjäna in skärmtid för ett helt år framåt på en ynka timme om man lägger manken till, och kul är det också!
Wiiiiiiii!